Karadeniz eşsiz bir doğaya sahiptir. Bu doğa, yörede üretilen ürünlere de doğrudan yansımaktadır. El değmemiş ormanları, yaylaları hayvancılık için oldukça uygun bir ortam sunar. Bu ortamda geleneksel yöntemlerle üretilen ürünler, çok lezzetli olmasının yanı sıra insan sağlığına da birçok faydası bulunur.

Hayvansal ürün noktasında çok gelişmiş olan Karadeniz; fındık, çay, pirinç gibi birçok tarım ürünü de yetiştirilmektedir. Karadeniz’de yerel üreticiler tarafından üretilen doğal gıdaların bir kısmı ülke çapında dağıtılırken, bir kısmı ise yalnızca bölgede tüketilmektedir. Söyle Yerinden, Karadeniz bölgesinde üretim yapan onlarca farklı yerel üreticiyi bünyesinde barındırmaktadır. Bu yerel üreticiler, Karadeniz’in benzersiz ürünlerini imal etmektedir. Söyle Yerinden sayesinde, doğal ve geleneksel yöntemlerle üretilen bu ürünlere ulaşabilir, kolayca satın alabilirsiniz. Peki, Söyle Yerinden pazaryerinde Karadeniz’in hangi yöresel ürünleri bulabilirsiniz?

Giresun Fındığı

Giresun fındığı, Karadeniz’in en önemli ürünlerinden biridir. Giresun fındığı, dünyanın en kaliteli fındığı olarak kabul edilir. Bunun yanı sıra dünyadaki üretimin büyük bir bölümü Karadeniz’de gerçekleştirilmektedir. Lezzetiyle oldukça farklı olan Giresun fındığını hem kabuklu hem de kabuksuz olarak satın alabilirsiniz. Bunun yanı sıra bu fındıktan birçok farklı ürün de yapılmaktadır. Yörede fındık ezmesi, fındıklı çikolata gibi birçok ürün üretilmektedir.

Anzer Balı

Rize’nin Kaçkar Dağları’nda üretilen Anzer balı, Türkiye’nin dört bir tarafında bilinen lezzetlerden biridir. Boğazı yakmayan, çok lezzetli olan Anzer balını hem petek hem de süzme biçiminde satın almak mümkündür. Bu bal, Rize’nin dağlarındaki binbir çeşit çiçekten polen alan arılar tarafından yapılmaktadır. Bal, insan sağlığına faydalarıyla bilinen ürünlerden biridir.

Anzer balının yanı sıra polen, arı sütü gibi ürünler de yörede yaygın olarak üretilmektedir. Bu ürünleri de Söyle Yerinden üzerinden bulabilir ve kolayca satın alabilirsiniz.

Osmancık Pirinç

Çorum’da üretilen Osmancık pirinci, pilav yapmanın en güzel yollarından biridir. Bu pirinci hemen hemen tüm marketlerde bulmak mümkündür. Ancak kimyasal katkılar barındırmayan, geleneksel yöntemlerle üretim yapılan Osmancık pirincine Söyle Yerinden farkıyla elde edebilirsiniz.

Erbaa Yaprağı

Karadeniz ürünleri dendiğinde akla ilk gelenlerden biri de Erbaa yaprağıdır. Tokat’ta yaygın biçimde üzüm yetiştirilir. Bu üzüm bağlarında salamura Erbaa yaprağı da üretilir. Bu yaprak inceciktir ve son derece lezzetlidir. Geleneksel yöntemlerle üretilen yapraklar, sarma yemeğinde çokça tercih edilmektedir. Bu yaprağın en önemli özelliklerinden biri çok hızlı bir şekilde pişmesidir. Türkiye çapında ünü bulunan Erbaa asma yaprağına farklı ölçüleriyle Söyle Yerinden’de satın alabilirsiniz.

Taşköprü Sarımsağı

Sarımsak, Türk geleneksel mutfağında çokça kullanılan ürünlerden biridir. Bu ürün doğal antibiyotik olarak nam salmıştır. Vücut direncini artıran ve hastalıklara karşı koruyan bu ürünün en meşhuru ise Taşköprü’de yetiştirilir. Taşköprü sarımsağı ülke çapında meşhur olmasının yanı sıra birçok büyük şehirde ‘Taşköprü sarımsağı’ adı altında yanıltıcı ürünler de satılmaktadır. Taşköprü sarımsağı coğrafi işaretli ürünlerden biridir. Bu ürün oldukça lezzetli olmasının yanı sıra doğal bir üretim yapıldığında vücudunuza sayısız faydası vardır.

Helva

Helva, Karadeniz yöresinde çokça tüketilen ve yerel üreticiler tarafından üretilen ürünlerden biridir. Cevizli ve fındıklı helva çeşidi, özellikle Ordu’da yaygın olarak üretilir. Bu helvanın tadı daha önce denediklerinizin hiçbirine benzememektedir. Cevizli helva, yörenin coğrafi işaretli ürünleri arasında yer alır. Bu helvayla kahvaltılarınızı bambaşka boyutlara taşıyabilirsiniz. Aynı zamanda ara öğünlerde de yiyebileceğiniz oldukça keyifli ürünlerden biridir.

Tahin

Tahin, Kastamonu’nun özel ürünlerinden biridir. Bu ürün, genel olarak yörede tüketilir. Oldukça yoğun olan bir aromaya sahip olan tahin, tek başına keyifle tüketilebilecek bir üründür. Bunun yanı sıra yine yörede üretilen pekmezle karıştırılarak da sıklıkla tüketilir. Safranbolu’da yaygın olarak üretilen tahin, Söyle Yerinden sayesinde kolayca ulaşabileceğiniz Karadeniz lezzetlerinden biridir.

Çekme Helva

Çekme helva, Kastamonu’nun yöresel ürünlerinden biridir. Yöreye özgü olan bu ürün, ülke çağında yaygın olarak tüketilir. Kastamonu’da ustalar tarafından özenle üretilen çekme helva, sade olabileceği gibi narlı, Antep fıstıklı ve fındıklı gibi farklı birçok çeşide sahiptir. Misafirlerinize de ikram edebileceğiniz bu çekme helvalar, tatlı ihtiyacınızı doğal yollarla karşılamanın en güzel yöntemlerinden biridir. Söyle Yerinden üzerinden onlarca farklı Kastamonu çekme helva çeşidine ulaşabilir ve hemen satın alabilirsiniz.

Siyez Bulguru

Siyez bulguru, siyez buğdayından elde edilir. Bu buğday özellikle Kastamonu yöresinde yetişmektedir. Coğrafi işaretli ürünler arasında yer alır. Anadolu’nun binlerce yıllık buğdaylarından biridir. Bu buğdayın yetiştirilmesi geleneksel yöntemlerle yapılmaktadır. Kaplıca adıyla da bilinen bu buğday için siyez adı daha fazla kullanılmaktadır. Geçmişi on bin yıla kadar dayanan siyez buğdayı, geleneksel yöntemlerle üretilir ve öğütülür. Bu bulgur, günümüzde sağlıklı yaşama önem verenler tarafından yaygın biçimde tüketilir. Bu bulgurun insan sağlığına birçok faydası bulunur. Lezzeti de diğer bulgurlara oranla çok daha farklıdır.

Kozalak Macunu

Kozalak macunu, ülke çapında bilinmeyen ve saklı kalmış yöresel ürünlerden biridir. Özellikle Amasya bölgesinde çokça üretilen kozalak macunu, besin değeri açısından oldukça zengindir. Özellikle akciğerlerin temizlenmesi ve solunum yolları hastalıklarının tedavisinde destekleyici ürün olarak kullanılmaktadır. Giderek popüler hale gelen Karadeniz lezzetlerinden biridir. Sabah ve akşam birer kaşık tüketildiğinde uzun vadede birçok faydası görebileceğiniz ürünlerden biridir.

Elma Çayı

Amasya elmasının ülke çapında haklı bir ünü vardır. Amasya’da bu elmadan birçok farklı ürün üretilmektedir. Elma çayı bunlardan biridir. İçimi oldukça kolay olan çaylardan biridir. Çayın yanı sıra elmadan farklı farklı ürünler de yapılmaktadır. Elmalı Türk kahvesi ve elmalı filtre kahve bunlar arasında dikkat çekenlerden bazılarıdır. Bunun yanı sıra da elmalı kolonya dahi üretilebilir. Bu ürünlerin tamamını Söyle Yerinden üzerinden hemen sipariş edebilirsiniz.